Przepisy
01.03.2022

Zupa krem ze szparagów i cukinii

Prosta wersja zielonego kremu ze szparagów oraz cukini, która uwielbia prostotę w kwestii przypraw. Podstawowe składniki jak sól, pieprz, cebula oraz czosnek wydobywają pełnię smaków z naszego kremu. Super propozycja na wiosenny obiad, gdzie mamy łatwy dostęp do świeżych i delikatnych w smaku szparagów.

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół cukinii
  • 60 g sera camembert
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów zachowaj.
  2. Posiekaj cebulę i ząbek czosnku.
  3. Cebulę przysmaż na oliwie z oliwek, jak się zarumieni dodaj czosnek, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i cukinie, podsmażaj jeszcze około 5 minut. Dodaj szparagi (oprócz główek), podsmaż je przez chwilę. Przypraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem, solą i wymieszaj.
  4. Dolej ciepły bulion, zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 8 minut, aż szparagi zmiękną. Następnie dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
  5. Całość zmiksuj blenderem z dodatkiem sera camembert.
  6. Krem podawaj z bazylią i kawałkami sera camembert.

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis!

Wysyłanie ...

Twój jadłospis został wysłany!