Przepisy
02.03.2022
Zupa krem z dyni
Idealne danie na jesienny obiad lub urozmaicenie smaków w naszej kuchni. Krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego to przepis który zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą w przygotowaniu. Kremowa delikatna konsystencja z dodatkiem czosnku, curry oraz imbiru który nadaje całej zupie wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 650g dyni obranej (u mnie już upieczonej)
- 200g batata
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 600 ml bulionu
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1-2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmaż przyprawy (kurkumę, curry i imbir), do chwili dodaj cebulę, a następnie czosnek.
- Warzywa umyj i pokrój. Możesz je dodać surowe lub wcześniej upieczone w piekarniku w 180C przez ok. 30 minut.
- Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Jeżeli masz warzywa w surowej postaci, to gotuj zupę ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zblenduj całość na gładka masę.
- Dodaj mleczko koksowe i zamieszaj.
- Dopraw pieprzem i solą.
Dodatkowo możesz krem posypać pestkami dyni lub grzankami.