Przepisy
02.03.2022

Zupa krem z dyni

Idealne danie na jesienny obiad lub urozmaicenie smaków w naszej kuchni. Krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego to przepis który zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą w przygotowaniu. Kremowa delikatna konsystencja z dodatkiem czosnku, curry oraz imbiru który nadaje całej zupie wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 650g dyni obranej (u mnie już upieczonej)
  • 200g batata
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 600 ml bulionu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmaż przyprawy (kurkumę, curry i imbir), do chwili dodaj cebulę, a następnie czosnek.
  2. Warzywa umyj i pokrój. Możesz je dodać surowe lub wcześniej upieczone w piekarniku w 180C przez ok. 30 minut.
  3. Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Jeżeli masz warzywa w surowej postaci, to gotuj zupę ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Zblenduj całość na gładka masę.
  5. Dodaj mleczko koksowe i zamieszaj.
  6. Dopraw pieprzem i solą.

 

Dodatkowo możesz krem posypać pestkami dyni lub grzankami.

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis!

Wysyłanie ...

Twój jadłospis został wysłany!