Przepisy
12.03.2022

Pad Thai z boczniakami

Kultowe danie dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Obłędny makaron w połączeniu z tofu, czosnkiem, szczypiorem oraz aromatycznymi boczniakami to idealna propozycja na obiad w stylu azjatyckim. Pad Thai to danie które znaleźć można w każdej restauracji z tajskimi przysmakami i ze względu na swoją prostotę warto przygotować go także samemu w domu. Przepis zakłada przygotowanie porcji dla 2 osób.

Składniki:

  • tofu 100g
  • cebula 40g
  • makaron ryżowy całe opakowanie
  • boczniaki 290g
  • szczypior 15-20g
  • czosnek 2 ząbki

Przyprawy:

  • sos sojowy
  • sos sriracha 1 kropla (możesz zastąpić papryką chili)
  • ksylitol 2 łyżki
  • limonka 1/4
  • olej 3 łyżki
  • orzeszki ziemne 30g

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zamocz w zimnej wodzie na 30 minut.
  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone w kostkę tofu, polej 1 łyżką sosu sojowego.
  3. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, zamieszaj wszystko razem.
  4. Następnie dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę. Zamieszaj wszystko.
  5. Dodaj pokrojone w paski boczniaki.
  6. Dopraw wszystko 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami ksylitolu/erytrytolu, bazylią, sokiem z 1/4 limonki i sosem sriracha.
  7. Podawaj posypane orzeszkami i szczypiorem.

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis!

Wysyłanie ...

Twój jadłospis został wysłany!