Przepisy
12.03.2022
Pad Thai z boczniakami
Kultowe danie dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Obłędny makaron w połączeniu z tofu, czosnkiem, szczypiorem oraz aromatycznymi boczniakami to idealna propozycja na obiad w stylu azjatyckim. Pad Thai to danie które znaleźć można w każdej restauracji z tajskimi przysmakami i ze względu na swoją prostotę warto przygotować go także samemu w domu. Przepis zakłada przygotowanie porcji dla 2 osób.
Składniki:
- tofu 100g
- cebula 40g
- makaron ryżowy całe opakowanie
- boczniaki 290g
- szczypior 15-20g
- czosnek 2 ząbki
Przyprawy:
- sos sojowy
- sos sriracha 1 kropla (możesz zastąpić papryką chili)
- ksylitol 2 łyżki
- limonka 1/4
- olej 3 łyżki
- orzeszki ziemne 30g
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy zamocz w zimnej wodzie na 30 minut.
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone w kostkę tofu, polej 1 łyżką sosu sojowego.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, zamieszaj wszystko razem.
- Następnie dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę. Zamieszaj wszystko.
- Dodaj pokrojone w paski boczniaki.
- Dopraw wszystko 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami ksylitolu/erytrytolu, bazylią, sokiem z 1/4 limonki i sosem sriracha.
- Podawaj posypane orzeszkami i szczypiorem.