Makroskładniki w diecie
											Podstawowe składniki odżywcze dla organizmu to: białko, tłuszcz i węglowodany. Białko jest podstawowym makroskładnikiem diety, jest elementem budowy wszystkich tkanek w organizmie, enzymów i hormonów. Rola białek w organizmie:
- wzrost i rozwój organizmu
 - regulacja pracy hormonów
 - naprawa tkanek
 
Zapotrzebowanie na białko zależy od: wieku, masy ciała, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego (kobiety w ciąży potrzebują więcej białka), indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, aktywności fizycznej, wartości odżywczej spożytego białka.
Zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej powinno wynosić ok. 10-20% energii z diety, w gramach 0,8-1g/kg masy ciała. 1g białka dostarcza 4 kcal. Źródła białka:
- mięso i jego przetwory
 - ryby
 - jaja
 - sery
 - mleko
 - strączki np. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
 - tofu
 - kasze np. gryczana
 - orzechy np. włoskie
 
Zbyt mała ilość białka w diecie może powodować:
- niedobory składników odżywczych
 - problemy z koncentracją
 - osłabienie stanu skóry, włosów, paznokci
 - spadek masy ciała
 - spadek odporności
 
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie należy się ich bać. Dzielą się na dwie grupy ze względu na ich pochodzenie. Są to tłuszcze zwierzęce i roślinne. Rola tłuszczów w organizmie: źródło energii dla tkanek i narządów, rozpuszczalnik dla witamin A, D, E, K oraz budulec struktur organizmu. Zapotrzebowanie na tłuszcze dla osoby dorosłej powinno wynosić 20-35% energii z diety. 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal.
Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że całkowite spożycie tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 10% całkowitego spożycia energii. Zaś spożycie tłuszczów trans nie powinno wynosić więcej niż 1% całkowitego spożycia energii. Źródła tłuszczów:
- oleje roślinne np. rzepakowy, lniany
 - oliwa z oliwek
 - nasiona i orzechy
 - awokado
 - masło
 - ryby
 - mięso
 - jaja
 
Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja), aktywności fizycznej.
Zbyt mała ilość tłuszczu w diecie może powodować:
- zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego oraz pracy mózgu
 - niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej
 - zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego
 - zakłócenia funkcjonowania ośrodka sytości w mózgu co sprzyja rozwojowi nadwagi
 - zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego m.in. wpływając na stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy krwi
 - zaburzenia stanu równowagi hormonalnej
 - pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci
 - zaburzenia stanu równowagi mikroflory jelitowej
 
Węglowodany są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Najwięcej węglowodanów znajduje się w roślinach. Rola węglowodanów w organizmie: główne źródło energii dla organizmu, materiał zapasowy zmagazynowany w postaci glikogenu w mięśniach i w wątrobie, regulują mechanizmy odczuwania głodu i sytości. Zaleca się żeby węglowodany stanowiły 45 do 65% energii z diety. Jednak by nie więcej niż 5-10% pochodziło z cukrów dodanych. 1g węglowodanów dostarcza 4 kcal. Źródła węglowodanów:
- pieczywo pełnoziarniste
 - makarony
 - ryż
 - kasze
 - ziemniaki
 - płatki owsiane
 - warzywa i owoce
 - suszone owoce
 - strączki
 - soki i napoje
 
Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie może powodować:
- hipoglikemię
 - niedobory żywieniowe (witaminy z grupy B, A,E,C, miedzi, cynku i selenu)
 - kwasicę
 - w skrajnych przypadkach nawet zgon
 - zaburzenia koncentracji
 - wahania nastroju
 - zmęczenie
 
Komponując posiłki pamiętaj, żeby łączyć ze sobą najlepiej każdy z tych 3 makroskładników. Posiłki będą wtedy pożywne, odpowiednio Cię nasycą i utrzymają stabilny poziom glukozy we krwi.