Artykuły
01.03.2022

Makroskładniki w diecie

Podstawowe składniki odżywcze dla organizmu to: białko, tłuszcz i węglowodany. Białko jest podstawowym makroskładnikiem diety, jest elementem budowy wszystkich tkanek w organizmie, enzymów i hormonów. Rola białek w organizmie:

  • wzrost i rozwój organizmu
  • regulacja pracy hormonów
  • naprawa tkanek

Zapotrzebowanie na białko zależy od: wieku, masy ciała, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego (kobiety w ciąży potrzebują więcej białka), indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, aktywności fizycznej, wartości odżywczej spożytego białka.

Zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej powinno wynosić ok. 10-20% energii z diety, w gramach 0,8-1g/kg masy ciała. 1g białka dostarcza 4 kcal. Źródła białka:

  • mięso i jego przetwory
  • ryby
  • jaja
  • sery
  • mleko
  • strączki np. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • tofu
  • kasze np. gryczana
  • orzechy np. włoskie

Zbyt mała ilość białka w diecie może powodować:

  • niedobory składników odżywczych
  • problemy z koncentracją
  • osłabienie stanu skóry, włosów, paznokci
  • spadek masy ciała
  • spadek odporności

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie należy się ich bać. Dzielą się na dwie grupy ze względu na ich pochodzenie. Są to tłuszcze zwierzęce i roślinne. Rola tłuszczów w organizmie: źródło energii dla tkanek i narządów, rozpuszczalnik dla witamin A, D, E, K oraz budulec struktur organizmu. Zapotrzebowanie na tłuszcze dla osoby dorosłej powinno wynosić 20-35% energii z diety. 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal.

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że całkowite spożycie tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 10% całkowitego spożycia energii. Zaś spożycie tłuszczów trans nie powinno wynosić więcej niż 1% całkowitego spożycia energii. Źródła tłuszczów:

  • oleje roślinne np. rzepakowy, lniany
  • oliwa z oliwek
  • nasiona i orzechy
  • awokado
  • masło
  • ryby
  • mięso
  • jaja

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja), aktywności fizycznej.

Zbyt mała ilość tłuszczu w diecie może powodować:

  • zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego oraz pracy mózgu
  • niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej
  • zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego
  • zakłócenia funkcjonowania ośrodka sytości w mózgu co sprzyja rozwojowi nadwagi
  • zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego m.in. wpływając na stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy krwi
  • zaburzenia stanu równowagi hormonalnej
  • pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci
  • zaburzenia stanu równowagi mikroflory jelitowej

Węglowodany są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Najwięcej węglowodanów znajduje się w roślinach. Rola węglowodanów w organizmie: główne źródło energii dla organizmu, materiał zapasowy zmagazynowany w postaci glikogenu w mięśniach i w wątrobie, regulują mechanizmy odczuwania głodu i sytości. Zaleca się żeby węglowodany stanowiły 45 do 65% energii z diety. Jednak by nie więcej niż 5-10% pochodziło z cukrów dodanych. 1g węglowodanów dostarcza 4 kcal. Źródła węglowodanów:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • makarony
  • ryż
  • kasze
  • ziemniaki
  • płatki owsiane
  • warzywa i owoce
  • suszone owoce
  • strączki
  • soki i napoje

Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie może powodować:

  • hipoglikemię
  • niedobory żywieniowe (witaminy z grupy B, A,E,C, miedzi, cynku i selenu)
  • kwasicę
  • w skrajnych przypadkach nawet zgon
  • zaburzenia koncentracji
  • wahania nastroju
  • zmęczenie

Komponując posiłki pamiętaj, żeby łączyć ze sobą najlepiej każdy z tych 3 makroskładników. Posiłki będą wtedy pożywne, odpowiednio Cię nasycą i utrzymają stabilny poziom glukozy we krwi.

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis!

Wysyłanie ...

Twój jadłospis został wysłany!