Makroskładniki w diecie
Podstawowe składniki odżywcze dla organizmu to: białko, tłuszcz i węglowodany. Białko jest podstawowym makroskładnikiem diety, jest elementem budowy wszystkich tkanek w organizmie, enzymów i hormonów. Rola białek w organizmie:
- wzrost i rozwój organizmu
- regulacja pracy hormonów
- naprawa tkanek
Zapotrzebowanie na białko zależy od: wieku, masy ciała, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego (kobiety w ciąży potrzebują więcej białka), indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, aktywności fizycznej, wartości odżywczej spożytego białka.
Zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej powinno wynosić ok. 10-20% energii z diety, w gramach 0,8-1g/kg masy ciała. 1g białka dostarcza 4 kcal. Źródła białka:
- mięso i jego przetwory
- ryby
- jaja
- sery
- mleko
- strączki np. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
- tofu
- kasze np. gryczana
- orzechy np. włoskie
Zbyt mała ilość białka w diecie może powodować:
- niedobory składników odżywczych
- problemy z koncentracją
- osłabienie stanu skóry, włosów, paznokci
- spadek masy ciała
- spadek odporności
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie należy się ich bać. Dzielą się na dwie grupy ze względu na ich pochodzenie. Są to tłuszcze zwierzęce i roślinne. Rola tłuszczów w organizmie: źródło energii dla tkanek i narządów, rozpuszczalnik dla witamin A, D, E, K oraz budulec struktur organizmu. Zapotrzebowanie na tłuszcze dla osoby dorosłej powinno wynosić 20-35% energii z diety. 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal.
Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że całkowite spożycie tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 10% całkowitego spożycia energii. Zaś spożycie tłuszczów trans nie powinno wynosić więcej niż 1% całkowitego spożycia energii. Źródła tłuszczów:
- oleje roślinne np. rzepakowy, lniany
- oliwa z oliwek
- nasiona i orzechy
- awokado
- masło
- ryby
- mięso
- jaja
Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od: wieku, płci, stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja), aktywności fizycznej.
Zbyt mała ilość tłuszczu w diecie może powodować:
- zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego oraz pracy mózgu
- niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej
- zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego
- zakłócenia funkcjonowania ośrodka sytości w mózgu co sprzyja rozwojowi nadwagi
- zaburzenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego m.in. wpływając na stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy krwi
- zaburzenia stanu równowagi hormonalnej
- pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci
- zaburzenia stanu równowagi mikroflory jelitowej
Węglowodany są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Najwięcej węglowodanów znajduje się w roślinach. Rola węglowodanów w organizmie: główne źródło energii dla organizmu, materiał zapasowy zmagazynowany w postaci glikogenu w mięśniach i w wątrobie, regulują mechanizmy odczuwania głodu i sytości. Zaleca się żeby węglowodany stanowiły 45 do 65% energii z diety. Jednak by nie więcej niż 5-10% pochodziło z cukrów dodanych. 1g węglowodanów dostarcza 4 kcal. Źródła węglowodanów:
- pieczywo pełnoziarniste
- makarony
- ryż
- kasze
- ziemniaki
- płatki owsiane
- warzywa i owoce
- suszone owoce
- strączki
- soki i napoje
Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie może powodować:
- hipoglikemię
- niedobory żywieniowe (witaminy z grupy B, A,E,C, miedzi, cynku i selenu)
- kwasicę
- w skrajnych przypadkach nawet zgon
- zaburzenia koncentracji
- wahania nastroju
- zmęczenie
Komponując posiłki pamiętaj, żeby łączyć ze sobą najlepiej każdy z tych 3 makroskładników. Posiłki będą wtedy pożywne, odpowiednio Cię nasycą i utrzymają stabilny poziom glukozy we krwi.