Przepisy
12.02.2022
Szybkie i pyszne Jalfrezi
Jalfrezi to inaczej prosta odmiana kurczaka w pomidorowym curry. W tym przypadku kurczaka zastępujemy mrożonymi krewetkami, można oczywiście użyć również świeżych. Danie o lekko pikantnym charakterze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Kurkuma, kmin rzymski, garam masala oraz kolendra to jedynie kilka składników które swoimi aromatami przeniosą Was do krajów Azji.
Składniki:
- około 220 g mrożonych krewetek (możesz zamienić na kurczaka lub tofu)
- 350 g sosu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1-2 cm imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki papryki chili lub zwykłej ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masala
- sól
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wrzuć na patelnię i chwilę podgrzewaj. Następnie wlej 2 łyżkioleju i zamieszaj z przyprawami.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Podsmaż około 2 minuty i dodaj sospomidorowy. Duś wszystko około 10 minut na wolnym ogniu.
- Do sosu dodaj pokrojony w paski imbir oraz krewetki. Zamieszaj i podgrzewaj około 5 minut.
- Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, sól do smaku i zamieszaj.
Jalfrezi możesz podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.