Przepisy
12.02.2022

Szybkie i pyszne Jalfrezi

Jalfrezi to inaczej prosta odmiana kurczaka w pomidorowym curry. W tym przypadku kurczaka zastępujemy mrożonymi krewetkami, można oczywiście użyć również świeżych. Danie o lekko pikantnym charakterze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Kurkuma, kmin rzymski, garam masala oraz kolendra to jedynie kilka składników które swoimi aromatami przeniosą Was do krajów Azji.

Składniki:

  • około 220 g mrożonych krewetek (możesz zamienić na kurczaka lub tofu)
  • 350 g sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 cm imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki papryki chili lub zwykłej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy wrzuć na patelnię i chwilę podgrzewaj. Następnie wlej 2 łyżkioleju i zamieszaj z przyprawami.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Podsmaż około 2 minuty i dodaj sospomidorowy. Duś wszystko około 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Do sosu dodaj pokrojony w paski imbir oraz krewetki. Zamieszaj i podgrzewaj około 5 minut.
  4. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, sól do smaku i zamieszaj.

Jalfrezi możesz podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis!

Wysyłanie ...

Twój jadłospis został wysłany!